Verplichte AOV voor zzp’ers stap dichterbij

Met het onlangs gepresenteerde sociaal akkoord tussen werkgevers- en werknemersorganisaties is de besluitvorming over een verplichte basis-AOV voor zzp’ers weer een stap verder gekomen. In deze blog geven we een overzicht van de belangrijkste contouren van deze verzekering.

Verplichte AOV voor zzp’ers stap dichterbij

Met het onlangs gepresenteerde sociaal akkoord tussen werkgevers- en werknemersorganisaties is de besluitvorming over een verplichte basis-AOV voor zzp’ers weer een stap verder gekomen. In deze blog geven we een overzicht van de belangrijkste contouren van deze verzekering.

Op deze pagina

Afhankelijk van onderneming

Als zelfstandige ben je voor jouw inkomen volledig afhankelijk van jouw eigen onderneming. Bij ziekte of arbeidsongeschiktheid kan dit een grote impact hebben op jouw inkomen en daarmee op jouw leven. Het is daarom belangrijk om je goed te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.

Basis-AOV voor zzp’ers

In Nederland was dit tot nu toe niet verplicht voor zelfstandigen, maar met het onlangs gepresenteerde sociaal akkoord tussen werkgevers- en werknemersorganisaties is de besluitvorming over een verplichte basis-AOV voor zzp’ers weer een stap verder gekomen. In dit artikel geven we een overzicht van de belangrijkste contouren van deze verzekering.

Dit is wat we nu weten over de verplichte verzekering

Een belangrijk onderdeel van de basis-AOV is de wachttijd van één jaar. Dit betekent dat zelfstandigen een jaar ziekte moeten overbruggen, voordat deze verzekering tot uitkering komt.

Wil je liever een kortere wachttijd? Dan kun je ervoor kiezen om via een private verzekering een kortere wachttijd af te spreken.

Het kabinet verkent de mogelijkheid van een geclausuleerde opt-out. Dit houdt in dat je als zelfstandige uit de straks verplichte publieke arbeidsongeschiktheidsverzekering kunt stappen, mits je een private verzekering afsluit met ten minste dezelfde dekking als de publieke variant.

Alle IB-ondernemers (met en zonder personeel) en meewerkend partners vallen onder de kring van verzekerden.

Let op: de directeur-grootaandeelhouder en diegene die resultaat uit overige werkzaamheden geniet, vallen niet onder de kring van verzekerden.

Elke zelfstandige verzekert zich standaard voor een uitkering van 70% van het laatstverdiende inkomen tot aan de grens van 143% van het Wettelijk Minimumloon (WML). De uitkering is maximaal 100% van het WML (€ 1.935 in 2023).

De premie voor de standaardverzekering is op basis van huidige inzichten indicatief 7,5% tot 8% van het inkomen tot de maximale premiegrondslag. Dit zou een premie van maximaal € 221 bruto per maand (cijfers 2023) betekenen.

Goed om te weten: de premies van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn fiscaal aftrekbaar.

Hoewel er zeker vooruitgang is geboekt met het recente sociaal akkoord tussen werkgevers- en werknemersorganisaties, betekent dit niet dat de basis-AOV voor zelfstandigen meteen beschikbaar zal zijn.

Naar verwachting zal het nog een paar jaar duren voordat de verzekering daadwerkelijk beschikbaar is. De minister heeft aangegeven dat er na de publicatie van de wet nog aanvullende tijd nodig zal zijn om het wetsvoorstel te implementeren en in werking te laten treden. Naar verwachting zal het pas vanaf 2027 mogelijk zijn voor zelfstandigen om deze verzekering af te sluiten.

Het is dus belangrijk om dit in gedachten te houden bij het maken van plannen en het nemen van beslissingen met betrekking tot een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Stel ons een vraag over dit bericht

Heb je een vraag over dit bericht of wil je een afspraak maken? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt dan snel een persoonlijke reactie van een adviseur.

 

* We gebruiken deze gegevens alleen voor een reactie op jouw bericht.

Andere berichten die je misschien interessant vindt