Financieel advies

Financieel advies

In het leven sta je voor belangrijke financiële mijlpalen die zowel je persoonlijke als je financiële situatie kunnen beïnvloeden. Of het nu gaat om trouwen, een nieuwe woning kopen, kinderen krijgen of je verheugen op een onbezorgd pensioen. In deze blog verkennen we hoe je je kunt voorbereiden op deze mijlpalen.

Financieel advies

In het leven sta je voor belangrijke financiële mijlpalen die zowel je persoonlijke als je financiële situatie kunnen beïnvloeden. Of het nu gaat om trouwen, een nieuwe woning kopen, kinderen krijgen of je verheugen op een onbezorgd pensioen. In deze blog verkennen we hoe je je kunt voorbereiden op deze mijlpalen.

Op deze pagina

Bereid je voor op een zorgeloze toekomst

In het leven komen financiële mijlpalen voor die aanzienlijke impact hebben, zowel persoonlijk als financieel. Denk aan trouwen, een nieuwe woning kopen, kinderen krijgen en het vooruitzicht op een vroeg en onbezorgd pensioen naarmate je ouder wordt. Helaas zijn er ook gebeurtenissen waar je liever niet aan denkt, zoals arbeidsongeschiktheid of het vroegtijdig overlijden van jou of je partner.

Het is verstandig om nu al stil te staan bij de gevolgen en verantwoordelijkheden die deze mijlpalen met zich meebrengen. Bijvoorbeeld, bij het kopen van een eigen woning wordt verwacht dat je steeds meer eigen geld inbrengt. Daarnaast worden de studiekosten van kinderen steeds hoger. Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze ontwikkelingen en tijdig maatregelen te nemen om financieel voorbereid te zijn op de toekomst.

Hoe kan je je voorbereiden?

Wil jij pas op je 72e met pensioen?

De AOW-leeftijd gaat steeds verder omhoog, en vanaf 2022 wordt deze zelfs gekoppeld aan de levensverwachting. Dit betekent dat twintigers naar verwachting pas met pensioen kunnen op bijna 72-jarige leeftijd.

De vraag is of je de leeftijd waarop je recht hebt op AOW ook als uitgangspunt moet nemen voor jouw pensioenplan. Als je van plan bent om eerder te stoppen, moet je er rekening mee houden dat je een periode je pensioen volledig zelf moet bekostigen. Dit betekent dat je een hoger bedrag moet sparen. Het is dan verstandig om zo vroeg mogelijk te beginnen met sparen. Hierdoor bespaar je namelijk aanzienlijk.

Wijzer in geldzaken

Bereken jouw AOW-leeftijd

Sparen voor later met een lijfrenteverzekering

Met een lijfrenteverzekering kun je fiscaal voordelig sparen voor jouw oudedag. Je trekt nu belasting af en wanneer je de lijfrente laat uitkeren, betaal je belasting. Het is echter belangrijk om te weten dat er beperkingen zijn aan de maximale inleg. De belastingdienst hanteert de jaarruimte en inhaaljaarruimte om jouw maximale inleg te bepalen.

Zelf beleggen

Als je over de nodige kennis beschikt, kan zelf beleggen een optie zijn. Echter, het vergt een sterke discipline om ervoor te zorgen dat je kapitaal daadwerkelijk wordt gebruikt voor jouw pensioen.

Vermogensbeheer

Als je netto vermogen wilt opbouwen en tegelijkertijd wilt profiteren van de expertise van specialisten die voor jou aan de slag gaan, kan vermogensbeheer bij jou passen. De initiële investering is meestal wat hoger, maar in ruil daarvoor heb je een professional die speciaal voor jou aan het werk gaat.

Beleggen in een beleggingsfonds

Naast zelf beleggen en vermogensbeheer is er nog een andere mogelijkheid om je vermogen te laten groeien: beleggen in een beleggingsfonds. Dit kan een aantrekkelijke optie zijn als je wel wilt beleggen, maar niet de volledige verantwoordelijkheid wilt dragen. Een beleggingsfonds wordt beheerd door professionals die namens jou de investeringen doen.

Hoeveel impact heeft arbeidsongeschiktheid op jouw financiële zekerheid?

Bij langdurige ziekte kun je (tot een salaris van zo’n € 52.000) in het eerste jaar meestal nog rekenen op je volledige salaris. Je werkgever neemt dit voor zijn rekening.

In het tweede jaar krijg je waarschijnlijk te maken met een aanzienlijke inkomensdaling, meestal naar 70% van je huidige inkomen. Als je meer verdient dan € 52.000 per jaar, zal je inkomensachteruitgang aanzienlijk groter zijn.

Na deze twee jaar kom je onder de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) te vallen, waarbij je inkomensdaling nog veel groter kan worden. Deze wet legt de nadruk op wat je nog wel kunt als je arbeidsongeschikt raakt. Er zijn twee mogelijkheden:

IVA

Als je echt niet meer kunt werken en dus duurzaam arbeidsongeschikt bent, kom je in aanmerking voor de IVA (Inkomensvoorziening volledig arbeidsongeschikten).

Deze uitkering bedraagt 75% van je laatstverdiende loon volgens bepaalde normen, maar het is niet gemakkelijk om hiervoor in aanmerking te komen. Daarnaast geldt er een maximumsalaris. Als je meer verdient dan € 50.000 per jaar, is het extra verstandig om je goed te laten adviseren, omdat je anders een aanzienlijke inkomensdaling bij arbeidsongeschiktheid riskeert.

WGA

Als je nog gedeeltelijk kunt werken, val je onder de WGA (Werkhervattingsregeling gedeeltelijk arbeidsgeschikten). Je inkomen is dan afhankelijk van de mate waarin je kunt werken. Het percentage van het loon dat je verdient, bepaalt de hoogte van je inkomen.

Is er voldoende inkomen als jij of je partner vroegtijdig overlijdt?

Vroegtijdige overlijden van jou of je partner heeft enorme gevolgen, zowel emotioneel als voor je financiële situatie. Je inkomen valt weg en je partner staat er ineens alleen voor.

De Algemene Nabestaandenwet (ANW) biedt meestal onvoldoende zekerheid, vooral wanneer de overblijvende partner zelf een inkomen heeft.

Om ervoor te zorgen dat jouw gezin goed verzorgd achterblijft, is het nodig om een inventarisatie te maken van jouw situatie en de getroffen regelingen. Het is belangrijk om te weten waar je staat en welke maatregelen je kunt nemen om de financiële zekerheid van je gezin te waarborgen.

Stel ons een vraag over dit bericht

Heb je een vraag over dit bericht of wil je een afspraak maken? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt dan snel een persoonlijke reactie van een adviseur.

 

* We gebruiken deze gegevens alleen voor een reactie op jouw bericht.

Andere berichten die je misschien interessant vindt